Honung

 

 

Tre sorters kvaliteter på honung i Sverige:

 Jungfruhonungen
 Färskhonung
 Kanderad honung

 

 

Ersätta antibiotika

Forskarna har undersökt vad som gör att honung kan ha samma effekt som antibiotika och konstaterar att det handlar om mjölksyrabakterierna. När nektarn förenas med bakteriernas bildas ämnen som kan liknas vid antibiotika.

– Vi anser att vi har löst honungens gåta, säger Tobias Olofsson, doktor i livsmedelsteknik till TT.

Forskarmålet är att ersätta antibiotika på flera områden.

– Jag har forskat tillsammans med dem som tagit in manukahonungen på de brittiska sjukhusen (se länkad artikel, reds.anm). En sak som kom fram där var att ljunghonung, som vi har gott om i Skandinavien och som också finns i Skottland, är lika bra.

1 miljon ton per år är världsproduktionen av honung.

Källa: biodlare.se, Jordbruksverket